Wielu ludziom towarzyszą nieustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, uczucie zmęczenia, bóle stawów, czy problemy trawienne. Zwykle w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich przyczyną. Szukać ich pochodzenia zaczynamy przeważnie wtedy, gdy stają się one tak dokuczliwe, że utrudniają nam codzienne funkcjonowanie. Zdarza się często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że nic nam nie jest, a pomimo to dolegliwości i tak są przez nas odczuwane. Niewielu z nas wie, że ich przyczyną może być zakwaszenie organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest wynikiem złego trybu odżywiania się. W naszej diecie jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także spore ilości mięsa, produktów zbożowych i nabiału, co źle wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby uchronić nas przed zaburzeniami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed najróżniejszymi chorobami, do których ono po pewnym czasie prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ciele człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest oczywiście sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Poprawny odczyn krwi mieści się ww normie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta jest efektem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i innych szkodliwych substancji. Zakwaszenia organizmu nie należy mylić z kwasicą, gdzie nieprawidłowościom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest ogromnie niebezpieczna dla zdrowia i życia, bowiem każde odchylenie od zakresu właściwego pH krwi może spowodować bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym dla zdrowia, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie z metabolizowaniem i wydalaniem większej ilości związków zakwaszających, niż w przypadku stosowania zdrowej diety.
Jak już wyżej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są potem metabolizowane, a od efektu tego procesu zależy, czy żywność zadziałała kwasotwórczo, zasadotwórczo czy obojętnie. Na to oddziaływanie największy wpływ ma stężenie w produktach żywnościowych różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor posiadają działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, używki, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym organizmie. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak występuje jednocześnie kilka z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: ciągłe zmęczenie, obniżenie nastroju, nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z układem trawiennym, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Duża ilość ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do wykonania pomiaru poziomu zakwaszenia organizmu może posłużyć papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy dokonać pomiaru pH moczu kilka razy dziennie, zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników trzeba utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm jest zakwaszony. Wykres osoby zdrowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.
Odkwaszanie organizmu to często niemały wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany nawyków żywieniowych. Niebywale trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przyzwyczailiśmy się przez lata do spożywania niemałych ilości mięsa, tłuszczu oraz słodyczy. W tego typu przypadkach doskonałym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób ten zawiera składniki mineralne równoważące pH ciała takie jak potas, cynk i magnez. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową pracę mięśni. Przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, pomagają utrzymać paznokcie, skórę i włosy w dobrej kondycji. Odpowiadają także za prawidłowy metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Warto sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i jasności umysłu.
Najnowsze komentarze