Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy?

Herbata i kawa są znane na całym świecie. Docenia się je nie tylko za ich smak, ale także za ogrom różnorodnych właściwości. Zwykle preferujemy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbata była znana w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Legenda głosi, że chiński cesarz Shen Nong wypił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z wrzątkiem wpadły przez przypadek przyniesione przez wiatr liście herbaty. Gdy herbata zdobyła popularność w Chinach, jej uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie klimat jest gorący i wilgotny. Jedna roślina może plonować nawet 20 lat. Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi, herbata jest bogata w składniki, które które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ trawienny i poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) należą do grupy polifenoli. Posiadają Mają one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy ograniczając odruchy bólowe jak swędzenie czy pieczenie. Wykazują skuteczność w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie zależy od jej rodzaju. Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie. W czasie fermentacji listki puszczają sok, co powoduje utlenianie. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu smakoszy zdobyła także herbata zielona, a to za sprawą jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się poddając listki jedynie suszeniu. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest wysoko ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby wydobyć z herbaty wszystkie dobroczynne związki należy ją parzyć przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle ważny ponieważ pozwala uzyskać napój o różnych właściwościach. Jeśli będziemy parzyć herbatę krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.

Kawa cieszy się na świecie taką samą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę wykazuje działanie pobudzające, dodaje energii i polepsza sprawność psychiczną. Kolebką kawy jest Etiopia, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawano ją w aptekach, gdyż uważana była za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec to wiecznie zielony krzew, rosnący głównie w Afryce. Kawę pozyskuje się z ziaren kawowca, które najpierw się pali, a następnie mieli. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności. Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości. Jak dotąd wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, ma pozytywny wpływ na trawienie i krążenie. Poprawia metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma właściwości antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną. Zbyt duża ilość kawy powoduje rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną alternatywą dla kawy i herbaty jest yerba mate. Napój ten przyrządzany jest z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim występuje na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat. Ważne jest, aby zapamiętać, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest całkiem inny niż kawy czy herbaty. Do naczynia sypie się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu zwaną bombilla. Jedna porcja może być zaparzana nawet 7 razy. Yerba mate ma bardzo gorzki smak, a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy. Do jej dość specyficznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą pigułką zdrowia. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale oczyszcza organizm, stabilizuje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia przemianę materii, wygładza skórę oraz zwiększa odporność. Zawiera mnóstwo dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nie zdarza się, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.

Obojętnie czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, niezwykle trudno jest zakupić produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy w swojej ofercie posiada również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy.